Διαβήτης και Διατροφή – Συμβουλές

Διαβήτης και Διατροφή – Συμβουλές

Διαβήτης και Διατροφή. Δυο έννοιες αλληλένδετες, με την υγιεινή διατροφή να είναι σημαντικός παράγοντα του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου.

Επιλογές Υγιεινών Τροφών

Όλοι απολαμβάνουμε το φαγητό, και ένα από τα πρώτα πράγματα που επιθυμούν να μάθουν τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη είναι το εξής:

“Τι είναι αυτή η δίαιτα διαβήτη που πρέπει να ακολουθήσω;

Τι μπορώ να καταναλώνω;”

Τα καλά νέα είναι ότι η καλύτερη δίαιτα για το άτομο που πάσχει από διαβήτη δεν είναι καν δίαιτα , αλλά ένα πλάνο γευμάτων, το οποίο αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για όλους μας.

Το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι στερείστε τροφές που αγαπάτε. Απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσετε στις φυσικές τροφές που είναι οι πιο πλούσιες σε διατροφικά στοιχεία. Αν το μεγαλύτερο μέρος της δίαιτας σας αποτελείται από υγιεινές τροφές, θα υπάρχει χώρος για εκπλήξεις, σε ειδικές περιπτώσεις. Αν πάσχετε από διαβήτη, απλά πρέπει να μετράτε πάντα τους υδατάνθρακες σας και να ελέγχετε το σάκχαρο του αίματος σας.

Διαβήτης και Διατροφή: Χρήσιμες Συμβουλές

  • Όταν πρόκειται να φάτε έξω, αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε από πριν τι ώρα θα φάτε αλλά και τι θα φάτε και να το προγραμματίσετε ανάλογα3.
  • Δεν χρειάζεται να φεύγετε το πρωί από το σπίτι χωρίς να πάρετε το πρωινό σας, ακόμη και όταν ο χρόνος πιέζει3.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού προτιμώντας τις φρέσκιες, μη επεξεργασμένες τροφές έναντι των έτοιμων φαγητών3.
  • Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων σας3
  • Περιορίστε τα σνακ με πολλές θερμίδες3
  • Εάν προσπαθείτε να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, είναι σημαντικός ο αριθμός των θερμίδων που τρώτε. Για να χάστε βάρος, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει ο οργανισμός σας3.

 

Παραπομπές:

1. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Making Healthy Food Choices

3. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Food Tips 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *