Τι είναι ο Διαβήτης;

Τι είναι ο Διαβήτης;

Για να κατανοήσετε το διαβήτη, θα βοηθούσε να κατανοήσετε τι συμβαίνει, όταν δεν πάσχετε από διαβήτη. Όταν καταναλώνετε τροφές, ένα μεγάλο μέρος τους διασπάται σε ένα σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη.

Η γλυκόζη αποτελεί καύσιμο για τα κύτταρα του σώματος σας. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η ινσουλίνη αποτελεί ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Η ινσουλίνη προσκολλάται στα κύτταρα του σώματος σας, και επιτρέπει στο σάκχαρο να περάσει στα κύτταρα. Αν δεν πάσχετε από διαβήτη, όλα αυτά συμβαίνουν αυτόματα.

Ο διαβήτης αποτελεί μία χρόνια πάθηση που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Σε άτομα με:

  • Διαβήτη τύπου 1, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη (παγκρεατικά βήτα-κύτταρα) δεν μπορούν πλέον να παράξουν την ινσουλίνη που χρειάζεται το σώμα τους.
  • Διαβήτη τύπου 2, το σώμα ενδεχομένως να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη ή να μην μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά ή μερικές φορές και τα δύο.1

Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι ότι το σάκχαρο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, και το κυκλοφορούν σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει βλάβη που οδηγεί σε σχετικές με το διαβήτη επιπλοκές.

Η συμβίωση με το διαβήτη μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ζήσουν μια γεμάτη και δραστήρια ζωή, αν μάθουν να τον διαχειρίζονται.

Ύπαρξη Διαβήτη σε όλον τον κόσμο και πως το διαχειρίζονται:

Η διαχείριση του διαβήτη περιλαμβάνει:

  • προγραμματισμό υγιεινών γευμάτων
  • σωματική δραστηριότητα
  • υιοθέτηση άλλων υγιεινών συνηθειών, όπως η διαχείριση του βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος,2
  • έλεγχο του σακχάρου αίματος, με μετρητή γλυκόζης αίματος,
  • διατήρηση του ελέγχου της πίεσης του αίματος,
  • λήψη ινσουλίνης ή από του στόματος χορηγούμενων φαρμακευτικών αγωγών, αν κρίνεται κατάλληλο,
  • κατανόηση του τι σημαίνει καθημερινή συμβίωση με το διαβήτη, για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο

Παραπομπές:

1. American Diabetes Association. Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care January 2012 vol. 35 no. Suppl,1, S64-S71

2. Ιστοχώρος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: WHO Factsheet 312 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *