Γλυκαιμικός Δείκτης

Γλυκαιμικός Δείκτης

 

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης, επονομαζόμενος ΓΔ, κατατάσσει τις τροφές ανάλογα με το πόσο μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο αίματος. Οι τροφές με υψηλό ΓΔ αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος σας περισσότερο από ότι οι τροφές με χαμηλό ΓΔ4.

Αν καταναλώσετε μια τροφή με υψηλό ΓΔ, μπορείτε να εξισορροπήσετε το γεύμα σας με χαμηλού ΓΔ τροφές, όπως ρεβίθια και όσπρια, μη αμυλώδη λαχανικά, και τροφές πλούσιες σε ίνες4.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ΓΔ μιας τροφής περιλαμβάνουν τα εξής4:

  • Περιεκτικότητα σε λιπαρά και ίνες — Τείνουν να μειώνουν το ΓΔ
  • Ωριμότητα — Τα ώριμα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερο ΓΔ
  • Επεξεργασμένες τροφές — Το ψωμί ολικής άλεσης έχει υψηλότερο ΓΔ από το ψωμί που φτιάχνεται από αλεσμένο σε πέτρα αλεύρι ολικής άλεσης, ο πουρές πατάτας έχει υψηλότερο ΓΔ από την ψητή πατάτα, και ο χυμός έχει υψηλότερο ΓΔ από το ολόκληρο φρούτο
  • Χρόνος μαγειρέματος — Οι τροφές που μαγειρεύονται για περισσότερο χρόνο τείνουν να έχουν υψηλότερο ΓΔ
  • Πολλές, πλούσιες σε διατροφικά στοιχεία τροφές έχουν υψηλότερο ΓΔ από ότι οι τροφές με λίγα διατροφικά στοιχεία

Να θυμάστε, ο Γλυκαιμικός Δείκτης αντιστοιχεί στον τύπο υδατανθράκων των τροφών, όχι στην ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνονται, συνεπώς, το μέγεθος των μερίδων εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος και την απώλεια βάρους.

 

Παραπομπές:

4. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Glycemic Index and Diabetes

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *