Αιμοσφαιρίνη (A1C) – Εξέταση και Στόχοι

Αιμοσφαιρίνη (A1C) – Εξέταση και Στόχοι

 

Το αποτέλεσμα της εξέτασης της Αιμοσφαιρίνης (A1C) σας δίνει μια ιδέα του πώς εξελίσσονται τα πράγματα με τη διαχείριση του διαβήτη σας. Η εξέταση A1C μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το διαβήτη σας με αρκετούς τρόπους:

  • Επιβεβαιώνει τη μέτρηση του σακχάρου αίματος σας
  • Σας βοηθά να κατανοήσετε πώς ενεργεί το πλάνο θεραπείας σας
  • Σας δείχνει πώς οι υγιεινές επιλογές μπορεί να κάνουν τη διαφορά στον έλεγχο του διαβήτη σας1

Ταυτόχρονα με τους στόχους τους που σχετίζονται με τη μέτρηση του σακχάρου αίματος, πολλά άτομα ορίζουν ένα στοχευόμενο εύρος τιμών για τις A1C εξετάσεις τους. Τα συνιστώμενα εύρη τιμών βασίζονται σε μακρόχρονη έρευνα, που υποδεικνύει ότι, όταν η A1C κάποιου βρίσκεται εντός τιμών υγιούς εύρους, ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι μικρότερος.1,2

Μπορεί να μην νιώθετε πάντα αμέσως τις συνέπειες των υψηλών επιπέδων σακχάρου αίματος. Αλλά το υψηλό σάκχαρο αίματος έχει συνέπειες για το σώμα σας. Το επαναλαμβανόμενα υψηλό σάκχαρο αίματος μπορεί να προκαλέσει: 2

  • Νόσο των οφθαλμών
  • Καρδιακή νόσο
  • Νεφρική νόσο
  • Βλάβη των νεύρων
  • Εγκεφαλικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του σακχάρου αίματος και, κατ’ επέκταση, των επιπέδων της A1C, σας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών από τα ακόλουθα προβλήματα υγείας.2

Ο κίνδυνος εκδήλωσης:

  • νόσου των οφθαλμών μειώνεται κατά 76%
  • νεφρικής νόσου μειώνεται κατά 50%
  • νευρικής νόσου μειώνεται κατά 60%
  • οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται κατά 42%
  • ο κίνδυνος μη θανάσιμου εμφράγματος, εγκεφαλικού ή ο κίνδυνος θανάτου, λόγω καρδιαγγειακού αιτίου, μειώνεται κατά 57%

Τι είναι η Αιμοσφαιρίνη – A1C;

Η A1C είναι μια εργαστηριακή εξέταση που μετρά το μέσο όρο των ελέγχων του σακχάρου αίματος, σε μία περίοδο 2-3 μηνών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποτελούνται από ένα μόριο που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη το οποίο προσδένει οξυγόνο στο αίμα. Το σάκχαρο στο αίμα “κολλά” στην αιμοσφαιρίνη. Η συγκεκριμένη εξέταση μετρά το πόσο “καλυμμένα με σάκχαρο” έχουν καταστεί τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια. Η εξέταση ονομάζεται αιμοσφαιρίνη A1C, HbA1C ή απλά A1C.1

Συζητήστε με τον ιατρό σας  για το ποιος είναι ο κατάλληλος A1C στόχος για εσάς.

Μείωση της A1C

1) Έλεγχοι του Σακχάρου Αίματος

Οι τακτικοί έλεγχοι θα σας δείξουν τι αντίκτυπο έχουν οι τροφές, η άσκηση, τα φάρμακα, και άλλα πράγματα στα επίπεδα σακχάρου του αίματος σας. Για παράδειγμα, αν μετρηθείτε προ και μετά της κατανάλωσης τροφής, μπορείτε να δείτε πώς μεταβάλλεται το σάκχαρο αίματος σας μετά την κατανάλωση τροφής ή πώς συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος σας. Ο έλεγχος επίσης σας υποδεικνύει πότε βρίσκεστε εκτός του στοχευόμενου εύρους τιμών, προκειμένου να πραγματοποιείτε μικρές αλλαγές στο πλάνο διαχείρισης του διαβήτη σας. Αυτό σας βοηθά να μειώσετε τα επίπεδα της A1C6.

 

2) Ινσουλίνη και φαρμακευτικές αγωγές3

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του διαβήτη. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα φάρμακα για το διαβήτη σας, ως σας έχει υποδείξει ο ιατρός σας. Αν σας ανησυχούν οι παρενέργειες των χαπιών, συζητήστε το με τον ιατρό σας. Μπορεί να χρειάζεται να αλλάξετε το φάρμακο ή τη δόση.

Η τήρηση της θεραπείας ινσουλίνης είναι επίσης σημαντική. Η παράλειψη μίας ή δύο ενέσεων την εβδομάδα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα της A1C σας.

 

3) Προγραμματισμός γευμάτων και σωματική δραστηριότητα3,4

Ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη από τον οποίο πάσχετε ή το πόσο καιρό πάσχετε, η καλή διατροφή αποτελεί σημαντικό μέρος της καλής διαχείρισης του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, η καλή διατροφή είναι σημαντική για όλους μας. Μια επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να μάθετε περισσότερα για τις τροφές και τη διατροφή. Οι διαιτολόγοι είναι εκπαιδευμένοι στο να εξετάζουν το ιστορικό της υγείας σας και τον τρόπο ζωής σας, και να συντάσσουν ένα πλάνο που σας ταιριάζει.

Πέραν της επαγγελματικής βοήθειας, η ενημέρωση σας επί διατροφικών θεμάτων, όπως η μέτρηση υδατανθράκων ή η ανάγνωση των ετικετών των τροφών, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στο να κάνετε επιλογές υγιεινών τροφών.

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικές για όλους μας, αλλά μπορούν επιπλέον να σας βοηθήσουν να μειώσετε την A1C σας, και να βελτιώσετε την υγεία σας:

  • ελέγχοντας τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σας
  • βοηθώντας στην απώλεια βάρους, στην προσθήκη βάρους ή στη διατήρηση του βάρους
  • αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειας σας
  • βελτιώνοντας την καρδιακή σας υγεία
  • βελτιώνοντας τη διάθεση και τη συναισθηματική ευημερία σας

4) Επισκέψεις στους ειδικούς

Ενώ προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα της A1C σας, φροντίστε να επισκέπτεστε την ομάδα φροντίδα της υγείας σας, για να ελέγχετε την πρόοδο σας. Έχετε μαζί σας τα αρχεία που αφορούν το σάκχαρο αίματος σας και λοιπές σημειώσεις. Βλέποντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας, ο ιατρός σας μπορεί να δει πώς δρα το φάρμακο σας. Και εσείς μπορείτε να δείτε τι αντίκτυπο είχαν στο διαβήτη σας οι αλλαγές που πραγματοποιήσατε.

5) Διαχείριση του άγχους5

Η διαχείριση του άγχους αποτελεί σημαντικό μέρος της διατήρησης του ελέγχου του σακχάρου του αίματος σας και της μείωσης των επιπέδων της A1C σας. Σημαντικό μέρος του πλάνου διαχείρισης του διαβήτη σας είναι να εξασφαλίσετε ότι έχετε μια πηγή υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης μιας τοπικής ομάδας υποστήριξης για το διαβήτη.

 

 

Παραπομπές:

1. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA)

2. Εθνική Γραμματεία Ενημέρωσης για το Διαβήτη. “DCCT and EDIC: The Diabetes Control and Complications Trial and Follow-up Study”.  National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services. Αρ. Έκδοσης 08-3874, Μάιος 2008

3. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care 2013;vol. 36 no. Suppl.1 S4-S10

4. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 

5. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA)

6. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA): Checking Your Blood Glucose 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *