Διαβήτης κύησης: τι σημαίνει η διάγνωση του για την μητέρα και το μωρό

Διαβήτης κύησης: τι σημαίνει η διάγνωση του για την μητέρα και το μωρό

Τι είναι ο Διαβήτης Κύησης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα που δεν είχε προηγούμενο ιστορικό και αφορά οποιαδήποτε διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (των υδατανθράκων). Διαγιγνώσκεται ή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, μετά την 24η εβδομάδα, και εκδηλώνεται σε περίπου 7% του συνόλου των κυήσεων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ίδιες ορμόνες όμως, μπλοκάρουν επίσης τη δράση της ινσουλίνης της μητέρας στο σώμα της (αντίσταση στην ινσουλίνη), με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να απορροφηθεί και να μετατραπεί σε ενέργεια από τα κύτταρα. Έτσι, η γλυκόζη συσσωρεύεται και αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί σχεδόν πάντα μετά την αφαίρεση του πλακούντα, αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί σε επόμενη εγκυμοσύνη ή με την αύξηση της ηλικίας.

Πώς ο Διαβήτης κύησης μπορεί να επηρεάσει το μωρό

Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κυήσεως μπορεί να επηρεάσει και τη μητέρα αλλά και το μωρό. Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στο έμβρυο μπορεί να είναι:

  • Μεγάλη αύξηση του βάρους του εμβρύου (σε σχέση με την εβδομάδα κύησης). Τα επίπεδα σακχάρου της μητέρας έχουν άμεση συσχέτιση με το βάρος του εμβρύου. Μεγάλο ρόλο όμως παίζει και το βάρος της μητέρας.
  • Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού γι’ αυτό και συχνά γίνεται επιλεκτική καισαρική τομή.
  • Υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση (λόγω της υπερπαραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας του νεογνού).
  • Ίκτερος και αναπνευστική δυσχέρεια, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο αν ο διαβήτης είναι ανεξέλεγκτος
  • Αυξημένη συχνότητα ενδομήτριου και νεογνικού θανάτου σε αρρύθμιστο διαβήτη.
  • Αυξημένος κίνδυνος για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικο ζωή

Φυσικά, οι πιθανότητες για προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και στον τοκετό ελαχιστοποιούνται με τη σωστή αντιμετώπιση του σακχάρου κατά την περίοδο κύησης.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης Κύησης

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, αν ο Διαβήτης Κύησης δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τη μητέρα και το έμβρυο, γι’ αυτό αν η μητέρα διαγνωστεί με αυτόν θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τη θεραπευτική αντιμετώπιση σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη ομάδας ειδικών.

Η αντιμετώπιση του Διαβήτη Κύησης περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα γευμάτων και προγραμματισμένη σωματική δραστηριότητα Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ημερήσιο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και χορήγηση ινσουλίνης.

Χρειάζεται βοήθεια από τον γιατρό, τον νοσηλευτή και όλα τα μέλη της ομάδας φροντίδας υγείας της μητέρας, έτσι ώστε η αντιμετώπιση να μπορεί να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της μητέρας. Η σωστή τήρηση του θεραπευτικού πλάνου επιτρέπει στη μητέρα να έχει μία υγιή εγκυμοσύνη και τοκετό και μπορεί επίσης να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό.

Μολονότι ο Διαβήτης Κύησης είναι αιτία ανησυχίας, τα καλά νέα είναι πως με τη βοήθεια της ομάδας ειδικών μπορεί να ξεπεραστεί δημιουργώντας όλες τις συνθήκες για μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές ξεκίνημα για το μωρό.

Πώς να μειώσετε το ρίσκο εμφάνισης Διαβήτη

Αν είστε υπέρβαρη ακόμα και το να χάσετε μερικά κιλά, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2. Κάνοντας υγιεινές επιλογές, τρώγοντας διάφορα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, περιορίζοντας την πρόσληψη λίπους στο 30% ή τις ημερήσιες θερμίδες, και παρακολουθώντας το μέγεθος της μερίδας σας, μπορείτε να αποτρέψετε τον Διαβήτη και άλλα σχετικά προβλήματα υγείας.

Επίσης, κάνοντας τακτική άσκηση επιτρέπετε στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει την γλυκόζη χωρίς να χρειάζεται επιπλέον ινσουλίνη. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και είναι αυτό που κάνει την άσκηση απαραίτητη σε άτομα με διαβήτη γενικότερα.

 

 

Πηγές:

Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA): How to Treat Gestational Diabetes

http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestational/how-to-treat-gestational.html

Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA): What is Gestational Diabetes?

http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestational/what-is-gestational-diabetes.html

 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *