Χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή διαβήτη με χάπια

Χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή διαβήτη με χάπια

Η φαρμακευτική αγωγή διαβήτη με χάπια ισχύει μόνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Τα χάπια αυτά λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με προγραμματισμό γευμάτων και άσκηση. Με τον τρόπο αυτό έχετε τρεις θεραπείες που λειτουργούν από κοινού για να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης αίματός σας.5

Κάποια χάπια βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί καλύτερα τη γλυκόζη, ενώ άλλα αναγκάζουν το πάγκρεας σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειάζονται αρκετές διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές, λόγω του ότι κάθε μία δρα με διαφορετικό τρόπο.5

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, προκειμένου να ενημερωθείτε για το τι είναι κατάλληλο για το προσωπικό σας πρόγραμμα διαχείρισης του διαβήτη σας.

 

Τύποι χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής από του στόμα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος τους6:

Οι σουλφονυλουρίες αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Τα άτομα που λαμβάνουν σουλφονυλουρίες μπορεί να εκδηλώσουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Οι μεγλιτινίδες αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια δράσης από τις σουλφονυλουρίες. Αυτό καθιστά τις γλινίδες καλές στη στόχευση του μεταγευματικού σακχάρου του αίματος. Τα άτομα που λαμβάνουν μεγλιτινίδες μπορεί να εκδηλώσουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Οι διγουανίδες (μετφορμίνη) μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα γλυκόζης που παράγεται στο ήπαρ. Η μετφορμίνη επίσης βοηθά το μυϊκό ιστό να απορροφά τη γλυκόζη.

Οι θειαζολιδινεδιόνες βοηθούν την ινσουλίνη να δρα καλύτερα στους μύες και στο λίπος, και μειώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το ήπαρ.

Οι άλφα-αναστολείς της γλυκοσιδάσης καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης από το έντερο, και μειώνουν τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.

Οι αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4) δεν προκαλούν χαμηλό σάκχαρο αίματος. Δρουν βοηθώντας μια φυσικά παραχθείσα ουσία του σώματος που μειώνει το σάκχαρο του αίματος να παραμένει ενεργή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι το αυξημένο σάκχαρο του αίματος.

Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι φάρμακο λαμβάνετε, πότε πρέπει να το λαμβάνετε, και τι παρενέργειες, αν υπάρχουν, να περιμένετε. Είναι χρήσιμο να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματός σας, και να συνεργάζεστε με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας, προκειμένου να διασφαλίζετε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή δρα με τον τρόπο που πρέπει.

 

Παραπομπές:

5. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Oral medications

6. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: What are my options 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *