Επιπλοκές διαβήτη: Νόσοι των Οφθαλμών και Διαβήτης

Επιπλοκές διαβήτη: Νόσοι των Οφθαλμών και Διαβήτης

 

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να βιώνουν παθήσεις σχετικές με τους οφθαλμούς, οι οποίες ποικίλουν από ήπιες (μικρή μείωση της όρασης) μέχρι σοβαρές (γλαύκωμα, καταρράκτης ή τύφλωση).

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό κατά 40% να εκδηλώσουν γλαύκωμα και κατά 60% να καταρράκτη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Στα άτομα με διαβήτη, ο κίνδυνος εκδήλωσης γλαυκώματος αυξάνεται με την ηλικία, και είναι ακόμη μεγαλύτερος για αυτούς που πάσχουν περισσότερο καιρό από διαβήτη. Στα άτομα με διαβήτη, ο καταρράκτης μπορεί να εκδηλωθεί σε νεότερη ηλικία, και να εξελιχθεί πιο γρήγορα.14

Με τον καταρράκτη, ο φακός του ματιού καθίσταται ομιχλώδης, και φράζει το φως. Οι συνέπειες του ήπιου καταρράκτη μπορούν να βοηθηθούν, με τη χρήση γυαλιών ηλίου ή φακών που μειώνουν το θάμβος. Όταν ο καταρράκτης επηρεάζει την όραση, ενδεχομένως να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.14

Το γλαύκωμα είναι η αύξηση της πίεσης του οφθαλμού. Το γλαύκωμα συχνά θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, ενώ κάποια άτομα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.14

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον πάροχο οφθαλμολογικής φροντίδας σας ότι πάσχετε από διαβήτη, και ότι υποβάλλεστε σε οφθαλμολογική εξέταση ετησίως ή ως συνιστά η ομάδα φροντίδας σας.

 

Αμφιβληστροειδοπάθεια

Η νόσος των οφθαλμών σχετικέ με το διαβήτη (γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) προκαλείται από σταθερά  υψηλή γλυκόζη αίματος και πίεση αίματος. Και οι δυο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού (πίσω μέρος του οφθαλμού). Το πόσο χρονικό διάστημα πάσχετε από διαβήτη και τα γονίδια σας επίσης αποτελούν παράγοντες σε αυτήν την περίπτωση.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη αμφιβληστροειδοπάθειας: η μη παραγωγική και η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάσχετε από διαβήτη, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλώσετε αμφιβληστροειδοπάθεια. Τα άτομα που διατηρούν τον έλεγχο του σακχάρου αίματος τους έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ή εκδηλώνουν μόνο την πιο ήπια μορφή της.

Μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η διόγκωση των μικροσκοπικών αγγείων στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξελιχθεί από ήπια σε μέτριας έντασης και σε σοβαρή. Ενδεχομένως να μην εκδηλώσετε συμπτώματα που θα σας προειδοποιήσουν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα, οπότε η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πραγματικά σημαντική. Η μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία.

Μερικές φορές, τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του οφθαλμού μπορεί να αρχίσουν να διαρρέουν στο μέρος του ματιού με το οποίο εστιάζετε, την επονομαζόμενη ωχρά κηλίδα. Το υγρό προκαλεί τη διόγκωση της, μια πάθηση που ονομάζεται οίδημα ωχράς κηλίδας, και μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης. Αυτή απαιτεί θεραπεία, η οποία γενικά αποδεικνύεται αποτελεσματική στη διακοπή ή στην αναστροφή της απώλειας της όρασης.

Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η εξέλιξη της νόσου των οφθαλμών που διαρκεί πολλά χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, τα αγγεία έχουν υποστεί τόσο εκτεταμένη βλάβη που το σώμα σας αρχίζει να αναπτύσσει νέα αγγεία. Δυστυχώς, αυτά τα νέα αγγεία είναι αδύναμα, και μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή, οδηγώντας σε ουλές και τελικά αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αλλά είναι πιο επιτυχείς όταν η νόσος εντοπίζεται νωρίς, ακόμη και πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων. Για αυτόν τον λόγο οι τακτικοί έλεγχοι των οφθαλμών είναι ζωτικής σημασίας για όσους πάσχουν από διαβήτη.

 

Παραπομπές:

14. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Eye Complications 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *