Σάκχαρο αίματος – μέτρηση και παρακολούθηση
Το σώμα παράγει γλυκόζη (σάκχαρο) από πολλές από τις τροφές που καταναλώνετε, αλλά ο διαβήτης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το σάκχαρο, με αποτέλεσμα το σάκχαρο αίματος στην κυκλοφορία να είναι σε πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ποσότητα.
Τα επίπεδα σακχάρου αίματος επηρεάζονται επίσης από αρκετά πράγματα, όπως:
- η σωματική δραστηριότητα
- οι αλλαγές της φαρμακευτικής αγωγής (δισκία/ινσουλίνη)
- η ασθένεια και
- το άγχος
Η παρακολούθηση γλυκόζης αίματος αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία καθημερινής διαχείρισης του διαβήτη σας. Η καταγραφή των αποτελεσμάτων σας είναι επίσης σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα αποτελέσματα των ελέγχων του σακχάρου αίματος σας, κατά τις επισκέψεις σας στους ειδικούς που σας παρακολουθούν.
Πολλά άτομα πιστεύουν ότι μπορούν να νιώσουν πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος τους, βάσει του πώς νιώθουν, αλλά ο μόνος τρόπος να γνωρίζει κανείς σίγουρα είναι μέσω του ελέγχου του σακχάρου αίματος του. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου αίματος, εντός του στοχευόμενου εύρους τιμών σας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη.
Οι συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικής Εταιρίας Διαβήτη (ADA), όσον αφορά τα στοχευόμενα επίπεδα σακχάρου αίματος, είναι:
-70 έως 130 mg/dl, προ γεύματος και
-κάτω των 180 mg/dl, 1 – 2 ώρες μετά γεύματος
Επίσης, θέτει ως στόχο A1C μικρότερο του 7%.
Παραπομπή: