Διαβήτης Τύπου 1 και Άσκηση

Διαβήτης Τύπου 1 και Άσκηση

 

Είναι σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 να εξισορροπούν τις δόσεις ινσουλίνης τους με τις τροφές που καταναλώνουν και τη σωματική δραστηριότητα που ακολουθούν. Το να γνωρίζετε την τυπική ανταπόκριση της γλυκόζης αίματος του σώματος σας στην άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σας11.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν τη δική τους ανταπόκριση στη σωματική δραστηριότητα.

Ο τρόπος που ανταποκρίνεστε μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με11:

  • Το σάκχαρο του αίματος σας, κατά το χρόνο έναρξης της σωματικής δραστηριότητας
  • Την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας
  • Τις όποιες αλλαγές των δόσεων ινσουλίνης

Μπορεί να έχετε χαμηλό σάκχαρο αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά την άσκηση, οπότε βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις: παρακολουθείτε το σάκχαρο του αίματος σας, και είστε πάντα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε το χαμηλό σάκχαρο αίματος.

Για να μάθετε πώς επηρεάζουν οι διαφορετικές σωματικές δραστηριότητες το σάκχαρο του αίματος σας, ελέγξτε τακτικά το σάκχαρο σας, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη δραστηριότητα. Ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετές δοκιμές, προκειμένου να εντοπίσετε τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων, αφού κάποιες σωματικές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν ραγδαία πτώση του σακχάρου του αίματος, και άλλες όχι11.

Αν έχετε χαμηλό σάκχαρο αίματος πριν τη γυμναστική, καταναλώστε ένα σνακ πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

Έχετε πάντα μαζί σας χυμό, ταμπλέτες γλυκόζης, κάποια άλλη τροφή ή ποτό που θα ανεβάσει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματός σας. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης ενδεχομένως να μειώνουν το βασικό ρυθμό χορήγησης, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ως αποτέλεσμα, να αποφεύγουν την κατανάλωση ενός επιπλέον σνακ11.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη μείωση του σακχάρου σας, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, συμβουλευτείτε την ομάδα φροντίδας σας.

Μερικές φορές, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο αίματος. Αν το επίπεδο του σακχάρου του αίματος σας είναι υψηλό πριν την άσκηση, κάντε μία εξέταση για κετόνες. Αν η εξέταση για κετόνες είναι θετική, θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα. Αν δεν υπάρχουν κετόνες στο αίμα ή στα ούρα σας, δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με την άσκηση11.

Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας σας για την ισορροπία μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας, των τροφών και της ινσουλίνης σας. Διατηρείτε αρχείο της σωματικής δραστηριότητας και του σακχάρου του αίματος σας, προκειμένου να προσαρμόσετε το πλάνο του διαβήτη σας11.

 

Παραπομπές:

11. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Exercise and Type 1 Diabetes

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *