Έξυπνες επιλογές για καθημερινά Σνακ

Έξυπνες επιλογές για καθημερινά Σνακ

 

Τα σνακ συχνά καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων και για αυτόν τον λόγο πρέπει να φροντίζουμε να είναι θρεπτικά και νόστιμα.

Καλό είναι το δεκατιανό και το απογευματινό σνακ να μην ξεχνιούνται, ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει σωστά.

Τα σνακ μπορεί να προσφέρουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες για την αργή απελευθέρωση ενέργειας, ίνες που θα βοηθήσουν στη χώνεψη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Μερικές ιδέες για έξυπνα, υγιεινά και πεντανόστιμα σνακ που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος:

  • Ρολλάκια λαχανικών και χούμους: Χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές της σούπας χούμους και το αλείφουμε σε μια τορτίγια. Προσθέτουμε όσα λαχανικά μας αρέσουν όπως πιπεριά, κρεμμυδάκι και λίγες φέτες ντομάτας. Κάνουμε ρολλάκια και τα κόβουμε σε μικρές μερίδες.(1)

  • Σάντουιτς αβοκάντο και ντομάτα: Σε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως αλείφουμε ¼ αλεσμένο αβοκάντο και από πάνω βάζουμε 2-3 φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο και δημιουργούμε ένα υπέροχο και χορταστικό σάντουιτς που δεν ξεπερνά τις 220 θερμίδες.(3)
  • Ξηροί καρποί και σταφίδες: Ένα μιξ από γλυκιές αλλά και αλμυρές γεύσεις ξηρών καρπών δημιουργεί μια ιδανική λύση για ένα γρήγορο και γευστικό σνακ. Καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, είναι ένα σνακ της “τελευταίας” στιγμής.(2)
  • Μπάρες βρώμης χωρίς ζάχαρη: Οι μπάρες είναι από τα πλέον εύκολα σνακ που μπορεί κάποιος να πάρει μαζί του και να τις απολαύσει στον εργασιακό του χώρο, στο σχολείο, στη βόλτα ή στο γυμναστήριο.  Με αγνά χορταστικά υλικά όπως βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, ταχίνι και αποξηραμένα φρούτα, οι μπάρες θα γίνουν ανάρπαστες! (6)
  • Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 6-10 ανάλατους ξηρούς καρπούς ή συνδυασμένο με λίγα μούρα ή βρώμη. (2)
  • Sticks πολύχρωμων πιπεριών, καρότου ή αγγουριού και 2 κουταλιές της σούπας σως γιαουρτιού

4 + 1 Tips:

Tip #1 Σερβίροντας το σνακ σε ένα πιάτο και στο τραπέζι, δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται για ένα γεύμα και μειώνει την τάση του τσιμπολογήματος. Συστήνεται η αποφυγή του σνακ μπροστά από την οθόνη υπολογιστή ή τηλεόραση καθώς μειώνει την σημασία του σνακ.(4)

Tip #2 Χρησιμοποιώντας διαφορετικά λαχανικά ή φρούτα, δίνουμε χρώμα και κάνουμε πιο λαχταριστά τα σνακ. Έτσι, δεν “μαθαίνουμε” στις ίδιες γεύσεις και αποφεύγουμε να αναζητήσουμε κάτι νέο σε λιπαρά ή ανθυγιεινά σνακ.(5)

Tip #3 Προγραμματίζοντας τα σνακ και προσπαθώντας να υπάρξει ποικιλία για να μην βαρεθούμε τις ίδιες γεύσεις, δημιουργείται ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Έχοντας συγκεκριμένες ώρες που θα φάει κάποιος το σνακ του, μειώνει αρκετά το άστατο “τσιμπολόγημα” ανάμεσα στα γεύματα. (4)

Tip #4 Τα παιδιά συχνά δεν είναι λάτρεις των υγιεινών σνακ. Ένας τρόπος να το αλλάξουμε αυτό, είναι να τους ζητήσουμε να μας βοηθήσουν στη διαδικασία παρασκευής τους. Όσο περισσότερο το παιδί εμπλακεί και δώσει ιδέες για τη συνταγή, τόσο πιο εύκολα θα δει θετικά το σνακ.

Tip #5  Από τη στιγμή που η υγιεινή σκέψη και διατροφή έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας σας, είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε υγιεινές επιλογές σε όλα τα γεύματα. Φροντίστε να έχετε επιλογές στο ψυγείο ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε το θρεπτικό γεύμα που επιθυμείτε.(5)

Σημαντικότατο ρόλο στην επιλογή του σνακ παίζει και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείται. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι κανείς να συμβουλευτεί τον διατροφολόγο ή τον γιατρό του για μια περισσότερο εξατομικευμένη προσέγγιση.

Παραπομπές

  1. Ιστοχώρος Diabetic Gourmet Magazine “Hummus Veggie Wraps”
  2.  Ιστοχώρος Diabetic Living Online “Snack Savvy: 14 Diabetic Snack Ideas”
  3. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA):  Avocado Veggie Sandwich
  4.  Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA): “Snacks – Tips to remember”
  5.  Ιστοχώρος OnTrack Diabetes: “Healthy Snacks for Kids with Diabetes”
  6.  Ιστοχώρος Diabetic Living Online “Top 25 Diabetic Snacks”

 

 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *