Διαβήτης και τροφές χωρίς γλουτένη

Διαβήτης και τροφές χωρίς γλουτένη

Προγραμματισμός γευμάτων χωρίς γλουτένη

Οι τροφές που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι περιέχουν επίσης μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές με γλουτένη, λόγω του ότι το σώμα τους αντιδρά στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, προκαλώντας βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τα διατροφικά στοιχεία των τροφών6.

Νόσος κοιλιοκάκη

Μόνο το 1% περίπου του συνολικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο κοιλιοκάκη, αλλά είναι πιο κοινή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Περίπου το 10% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 εκδηλώνουν κοιλιοκάκη6.

Ο μόνος τρόπος διαχείρισης της νόσου κοιλιοκάκη είναι η αποφυγή όλων των τροφών που περιέχουν γλουτένη. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη μπορούν να προλάβουν τη μόνιμη βλάβη που προκαλεί στα σώματα τους, ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη6.

Αν έχετε προβλήματα, λόγω της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν γλουτένη, συζητήστε το με τον ιατρό σας. Μπορείτε να αλλάξετε τη δίαιτα σας, προκειμένου να ζήσετε μια πιο άνετη και υγιεινή ζωή6.

 

Παραπομπές:

6. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Gluten Free Diets

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *