Σάκχαρο αίματος: Τρόποι ελέγχου και συμβουλές

Σάκχαρο αίματος: Τρόποι ελέγχου και συμβουλές

 

Ο έλεγχος σακχάρου του αίματος σας υποδεικνύει αν το σάκχαρο αίματος σας βρίσκεται εντός ή εκτός του στοχευόμενου εύρους τιμών. Μπορεί επίσης να σας υποδείξει πότε λαμβάνουν χώρα αλλαγές. Αν αυτοεξετάζεστε τακτικά, καταγράφετε τα αποτελέσματα σας, και τα εξετάζετε με την ομάδα φροντίδας για το διαβήτη σας, θα μάθετε να προσαρμόζετε τη διαχείριση του διαβήτη σας, προκειμένου να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου αίματος σας εντός του στοχευόμενου εύρους τιμών σας.

Ακολουθούν κάποιοι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει ο έλεγχος του σακχάρου αίματος:

  • εκτίμηση της επίτευξης των στόχων που σχετίζονται με το σάκχαρο αίματος, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της A1C
  • πρόληψη και ανίχνευση του χαμηλού σακχάρου αίματος
  • αποφυγή του υψηλού σακχάρου αίματος
  • προσαρμογή στις αλλαγές του τρόπου ζωής ή της φαρμακευτικής αγωγής
  • παρακολούθηση των αλλαγών στα επίπεδα του σακχάρου αίματος, κατά τη διάρκεια ασθένειας ή υπό συνθήκες άγχους

Ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος γίνεται με σύστημα αυτό-παρακολούθησης (μετρητής και ταινίες μέτρησης) γλυκόζης αίματος.

 

Συμβουλές για Επιτυχημένη Μέτρηση

  • Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό. Οποιαδήποτε υπολείμματα στα δάκτυλα σας μπορεί να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του σακχάρου αίματος. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό που βοηθά στη ροή του αίματος.
  • Τινάξτε το χέρι σας προς τα κάτω, για να συγκεντρωθεί αίμα στις άκρες των δακτύλων σας. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί με το τρύπημα του δακτύλου σας.
  • Προτιμήστε να τρυπάτε το δάκτυλο σας στο πλάι, για πιο άνετο τρύπημα. Αποφεύγετε το άκρο ή το κέντρο του δακτύλου.
  • Μόλις τρυπήσετε το δάκτυλο σας, πιέστε το δάκτυλο, για να σχηματιστεί μια καλή σταγόνα αίματος (σαν την κεφαλή μιας καρφίτσας). Αποφύγετε το σφίξιμο του δακτύλου σας κοντά στο σημείο τρυπήματος.
  • Καταγράψτε το αποτέλεσμα σας.

 

Παραπομπή:

9. Kirk J, Stegner J. Self-Monitoring of Blood Glucose: Practical Aspects. J Diabetes Sci Technol. Mar 2010; 4(2): 435–439.

 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *