Ιδέες για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας χωρίς κόπο

Ιδέες για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας χωρίς κόπο

 

Τα επίπεδα σακχάρου μπορούν να πέσουν κατά τη διάρκεια, αμέσως μετά ή και μερικές ώρες αφότου ολοκληρωθεί η προπόνηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ρίσκο υπογλυκαιμίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προτείνεται στα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία ινσουλίνης, να κάνουν μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση(2)

Η Αμερικάνικη Ένωση Διαβήτη προτείνει να είναι διαθέσιμα στον χώρο άσκησης ένας χυμός, ταμπλέτες γλυκόζης, κάποια άλλη τροφή ή ποτό που θα ανεβάσει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης ενδεχομένως να μειώνουν τον βασικό ρυθμό χορήγησης, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ως αποτέλεσμα, καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση ενός επιπλέον σνακ.(1)

Τα γυμναστήρια που διαθέτουν αποδυτήρια είναι ο ιδανικός χώρος ασφαλούς άσκησης, καθώς μπορεί κάποιος να αφήσει τα απαραίτητα εφόδια του κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ακόμη, τα αποδυτήρια μπορούν να δώσουν την αίσθηση ιδιωτικότητας, στην περίπτωση που καταστεί η ανάγκη για λήψη θεραπείας ή/και μέτρησης των επιπέδων σακχάρου αίματος.(2)

Προκειμένου η γυμναστική να γίνει τρόπος ζωής και ευχάριστη συνήθεια της καθημερινότητας, προτείνεται συχνά να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος προπόνησης. Με άλλα λόγια, καλό είναι να έχετε θέσει πόσες ώρες ανά εβδομάδα θέλετε να ασκηθείτε και σε τι ένταση. Η Αμερικάνικη Ένωση Διαβήτη προτείνει 30 λεπτά αερόβια άσκηση μέτριας ως έντονης δυσκολίας για 5 μέρες την εβδομάδα ή αλλιώς συνολικά 150 λεπτά άσκησης μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται ο συνολικός χρόνος άσκησης να γίνεται σε τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα, καθώς και να μην περνάνε πάνω από 2 μέρες χωρίς γυμναστική.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές ιδέες για διαφορετικά είδη γυμναστικής ώστε να βρει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει περισσότερο.

Πέρα από οργανωμένη προπόνηση με αθλητικό σύλλογο ή γυμναστήριο, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποιες ασκήσεις μόνοι στο σπίτι, στο γραφείο, ή και να υιοθετήσουμε μικρές καλές συνήθειες για να αυξήσουμε την συνολική μας κινητικότητα.

Για παράδειγμα, η χρήση ποδηλάτου ή το περπάτημα αντί οδήγησης, η αποφυγή των ασανσέρ, η κηπουρική και η φροντίδα του νοικοκυριού είναι μικρές προκλήσεις που ανεβάζουν την καθημερινή μας φυσική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μελέτη του Stanford University, οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση εφαρμογής ή βραχιολιού που μετράει τα βήματα και τις θερμίδες που καίει κανείς κατά την άσκηση, μπορεί να αυξήσει τη συνολική δραστηριότητα κατά 27%.

Στο παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο, παρατίθενται ασκήσεις και μπορεί κάποιος να πάρει ιδέες γυμναστικής και να επιλέξει τι είναι το κατάλληλο για εκείνον.

Σίγουρα, ο τύπος της άσκησης, η δυσκολία της αλλά και η διάρκεια της θα εξαρτηθεί από τις ατομικές δυνατότητες και ανάγκες του καθενός. Η άσκηση πρέπει να είναι η κατάλληλη για τον καθένα και να έχει ληφθεί έγκριση από τον γιατρό.

Παραπομπές

  1. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Exercise and Type 1 Diabetes
  2. Ιστοχώρος Diabetes.co.uk “Diabetes and Fitness”
  3. Ιστοχώρος Diabetes.co.uk  “Going to the Gym and Diabetes”
  4. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: “What We Recommend”
  5. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: “Be more active throughout the day”

 

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *