Υδατάνθρακες και Σάκχαρο του Αίματος

 

Οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι υδατανθράκων2:

  • Άμυλα
  • Σάκχαρα
  • Ίνες

Οι πλούσιες σε άμυλο τροφές περιλαμβάνουν2:

  • Αμυλώδη λαχανικά, όπως αρακά, καλαμπόκι, φασόλια γίγαντες και πατάτες
  • Ξερά φασόλια, ρεβίθια, φακές
  • Σιτηρά, όπως βρώμη, πίτουρο, ρύζι, αλεύρι για την παρασκευή ζυμαρικών, κράκερ και ψωμιού

Τα σάκχαρα αποτελούν υδατάνθρακες ταχείας-δράσης. Οι δύο κύριοι τύποι σακχάρων είναι2:

  • Τα φυσικά σάκχαρα που συναντώνται στα φρούτα ή στο γάλα
  • Τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως το πυκνό σιρόπι στις κομπόστες φρούτων

Υπάρχουν πολλές ονομασίες για τα σάκχαρα, όπως μέλι, ζάχαρη σφενδάμου, μαύρη ζάχαρη, νέκταρ Αγαύης, και άλλα, αλλά μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σάκχαρα από τις χημικές τους ονομασίες στις ετικέτες των τροφών, αφού τελειώνουν σε “όζη” (φρουκτόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη) 2.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν  ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος οι φυτικές ίνες βοηθούν και δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης, μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής.

Οι καλές πηγές ινών περιλαμβάνουν2:

  • Φασόλια και όσπρια (φακές, ρεβίθια)
  • Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης
  • Ξηρούς Καρπούς

Είναι σημαντικό να αυξάνεται σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών, για την αποφυγή του ερεθισμού του στομάχου, και παράλληλα να αυξάνεται την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών, για την αποφυγή αφυδάτωσης2.

 

Παραπομπές:

2. Ιστοχώρος Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) 2013: Understanding Carbohydrates

Προσθέστε το σχόλιο ή την απάντησή σας. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *